Spring til indhold
Hjem » Blog » 3 tips: sådan skaber I et bedre parforhold i dag

3 tips: sådan skaber I et bedre parforhold i dag

bedre parforhold tips

Når parforholdet knirker, koster det på livskvaliteten. Så hvad kan I selv gøre, for at få jeres forhold tilbage på sporet?

Parforhold som fundament for vores liv

Du kender det nok, hvis du før har oplevet at være i et parforhold, hvor kommunikationen gentagne gange går skævt og hvor I mister forbindelsen til hinanden. Når vi er ude af kontakt med vores partner, er det noget af det, der kan koste os allermest på vores livskvalitet i øvrigt. Et parforhold præget af gentagne konflikter præger vores velvære meget mere, end fx at have en dårlig chef eller nogle uhensigtsmæssige arbejdsvilkår. I dette blogindlæg får I konkrete tips til, hvordan I skaber et bedre parforhold i dag.

Vores evne til at agere i hverdagen, til at være omstillingsparat og fleksibel, samt vores evne til at klare de forpligtelser vi har, forringes, når vores parforhold ikke kører på skinner. Det er derfor ikke så mærkeligt, at man sammenligner forebyggende parterapi med at “tage bilen til syn”. At passe på parforholdet er en meningsfuld investering i jeres livskvalitet på alle planer.

Står I i en situation, hvor konflikter er blevet hverdag og I har mistet kontakten og empatien til hinanden? Så er der håb for at få vendt skuden. I denne artikel får I helt konkrete tips hvordan I skaber et bedre parforhold i dag, og hvordan små greb i hverdagen kan genoprette den livsgivende kontakt til hinanden, så I kan trives bedre både sammen og hver for sig.

Det er ikke jer, der er mangelfulde men parforholdet som konstellation, der er udfordrende

Mange par glemmer, at parforholdet er et af de sværeste projekter, vi som mennesker begiver os ud i. Dertil kommer, at mange af os ikke har de nødvendige forudsætninger, for at lykkes godt med dette projekt.

Vi kommer måske ud af familier, hvor vi ikke har set sund kommunikation modelleret for os af vores forældre, eller hvor dårlig stemning eller manglende grænser har været hverdagskost i vores forældres forhold. Nogle har set deres forældres parforhold forlise helt og har dermed stiftet bekendtskab med skilsmisse som realitet allerede fra barnsben.

Den gode nyhed er, at det aldrig er for sent at lære de mest essentielle færdigheder, som skal til for at få parforholdet til at lykkes. Det eneste, det kræver, er at I som par besidder en gensidig villighed til at se på jeres mønstre og at betragte dynamikkerne imellem jer på en ny måde.

Imago parterapi er dels en terapiform, men i ligeså høj grad en læreproces for jer som par, hvor I bliver trænet i, hvordan I kan forbedre jeres kommunikation og sikre, at de svære samtaler imellem jer kan blive frugtbare og konstruktive, frem for at ende i en blindgyde af konflikt.

Nedenfor kan I læse mine bedste tips til, hvordan I skaber et bedre parforhold i dag.

Hvorfor vi mister forbindelsen i parforholdet

Når to mennesker forelsker sig, vil det i begyndelsen være en oplevelse af, at grænserne imellem dem udvisket og at de fuldstændig fusionerer med hinanden. I forelskelsesfasen er indbyrdes forskelligheder selve dét, der gør den nye relation spændende og tiltrækkende. Der er ikke den forskellighed, vi ikke kan rumme hos den anden part, fordi selve forskelligheden er, hvad der driver forelskelsen.

Efter en rum tid er det dog uundgåeligt og naturligt, at forelskelsen vil falme og miste sin oprindelige styrke. I indtræder derved i en ny fase i parforholdet, hvor netop den forskellighed, som var så dragende i begyndelsen, begynder at give anledning til konflikt og gnidninger i mellem jer.

Ifølge Imago-teori er det dog ikke forskelligheden mellem jer som er problemet – forskelligheden er naturlig og et vilkår, da vi som mennesker adskiller os fra hinanden på uendeligt mange parametre.

Problemerne opstår derimod, når forskelligheden bliver så vanskelig at rumme, at vi bryder kontakten til vores partner. Et kontaktbrud kan være mere eller mindre synligt – men ofte vil det ske på et følelsesmæssigt plan, hvor det kan være svært at få øje på udefra.

Måske trækker I jer følelsesmæssigt fra hinanden, ofte for at undgå risikoen for afvisning. I andre tilfælde vil I begynde at lægge den energi og de ressourcer, som I oprindeligt lagde i parforholdet, uden for parforholdet. Dette kan være mere eller mindre fatalt for et parforhold, da et sundt og nærende parforhold kræver energi, tid og indsats for at kunne blive ved at være godt.

Konsekvenser ved at være ude af kontakt

Har du selv erfaringer med at være i et parforhold, som ikke fungerer, ved du med garanti også, at det kan påvirke både din følelsesmæssige, mentale og fysiske sundhed, hvis det står på for længe.

Forskning har faktisk vist, at dét at være i et parforhold præget af konflikt og manglende tryghed, kan medføre øget risiko for at udvikle stress, kan medføre højere blodtryk og blodsukkerniveauer, nedsætte evnen til sårheling samt endda øge risikoen for at udvikle alvorlig hjertesygdom.

Overordnet set kan dét at være i et parforhold med usunde mønstre over en længere periode, bringe nervesystemet i en konstant fight or flight tilstand – noget, der slider på hele systemet og kan medføre udmattelse og nedsat immunforsvar.

Er I allerede fanget i en ond spiral af skænderier, kold luft eller manglende varme og nærhed imellem jer? Den gode nyhed er, at det aldrig er for sent at få vendt denne udvikling, såfremt I begge er indstillede på at skabe forandring, enten ved hjælp af parterapi eller ved små simple tricks hjemme.

Læs videre for at få mine konkrete tips til, hvordan I skaber et bedre parforhold i dag.

3 ting, I kan gøre, som skaber et bedre parforhold i dag

At få vendt de negative mønstre imellem jer behøver ikke at føles som en umulig opgave. Ofte er det et spørgsmål om indstilling og om at begynde at gøre noget andet, end det I plejer for at bryde nogle fastlåste dynamikker og vaner i jeres kommunikation. Det tager tid at skabe et bedre parforhold, men mange oplever at denne tid er en god investering.

2. Mind jer selv og hinanden om, hvad det var, I oprindeligt forelskede jer i ved hinanden

Denne øvelse kan både laves hver for sig og sammen, men det mest optimale er at kombinere begge dele. Sæt tid af til, at I hver især kan reflektere over, hvad det egentlig var, der tiltrak jer hos den anden og hvad der gjorde, at I valgte at gå all in på en relation med hinanden. Find gerne papir og blyant frem og find alle de positive minder frem om den første tid I kendte hinanden. Fokusér også meget gerne på, hvilke følelser I især selv oplevede i forelskelsesfasen. Når I er klar til det, så sæt jer ned og del jeres lister med hinanden.

2. Sæt jer selv i den andens sted og forstærk jeres indbyrdes empati

Dette er ligeledes en øvelse I både kan foretage sammen og hver for sig. Find igen en rolig stund, hvor I hver især kan få rum til at reflektere over, hvad der mon er det mest udfordrende for din partner ved at leve sammen med dig. Det vigtigste i denne øvelse er, at I træner evnen til perspektivskifte og til bevidst at øge empatien for den anden, ved for en stund at tilsidesætte dine egne holdninger, meninger og følelser.
Øvelsen kan gøre jer i stand til at finde en nysgerrighed frem, som måske har været svært tilgængelig længe. Denne nysgerrighed er en nødvendig forudsætning for, at I i fællesskab får skabt nye sundere dynamikker mellem jer. Igen er det endnu bedre, hvis I har mod til at dele jeres refleksioner med hinanden, da det kan give mulighed for at føle sig hørt og mødt, samt chancen for at korrigere eventuelle misforståelser.

3. Overgiv jer til øjenkontakt med hinanden

Denne øvelse kan være udfordrende at udføre, især hvis I igennem længere tid har oplevet mange konflikter eller mangel på nærhed og intimitet. Sæt tid af – 5-10 min er en fin start – til at være fuldstændigt nærværende med hinanden. Sæt jer overfor hinanden, gerne knæ mod knæ, og giv plads til, at finde hinandens blik. Find nu hver især det blik frem, som virkelig kan fortælle den anden, at I ønsker at forbedre jeres indbyrdes relation. Vis den anden med dit blik, at du er villig til at gøre noget nyt for at øge forbindelsen mellem jer, fordi du ønsker at finde tilbage til den tilstand, der var mellem jer i begyndelsen af jeres parforhold.

Mange vil opleve at blive meget berørte af denne øvelse – det er helt okay og blot et tegn på, at I hver især længes efter at opnå kontakt igen. Se, om I kan holde fast i hinandens blik mens I tillader sårbarheden at være til stede imellem jer.

De 3 øvelser beskrevet ovenfor kan laves hver for sig eller samlet, og I kan udføre dem ligeså ofte I har lyst til. Ofte vil det i begyndelsen være hjælpsomt hvis I er i stand til at lade tidligere konflikter og stridspunkter ligge, når I går ind i øvelsen. Det primære mål med øvelserne er ikke at løse alle konflikter her og nu, men derimod at øge kontakten og sårbarheden imellem jer, da denne er en nødvendig forudsætning for, at I fremadrettet kan arbejde med jeres udfordringer.

Få hjælp til at komme videre sammen med parterapi

Har I fået mod på at begynde at skabe et bedre parforhold og har I brug for støtte i denne proces?

Jeg er privatpraktiserende psykolog og tilbyder både individuel terapi samt parterapi i min praksis i Odense.

Et parterapiforløb hos mig startes altid ud med en 2 timers session, hvor jeg får indsigt i jeres udfordringer og hvor I bliver klædt godt på til at forstå, hvad Imago-processen indebærer.

Derefter er hver session 1½ time lang.

Imago er en meget effektiv men også nænsom metode, hvor I hurtigt bliver i stand til at genetablere den kærlige og sårbare kontakt imellem jer. Det er nemlig sådan, at kontakt er hele forudsætningen for heling af de ting, I måtte have med jer i jeres historie sammen og hver for sig.

Få hjælp til at forbedre jeres parforhold hos en erfaren psykolog

Nysgerrige efter at høre mere eller bare klar til at komme i gang?

Kontakt mig i dag enten ved at give mig et kald på 60192461 eller send mig en mail på kontakt@psykologmalenebuhl.dk

Er I forældre og ønsker I hjælp til at trives bedre som forældre?
Læs mere om mit arbejde med forældre på www.mamacircle.dk

Kilder
https://www.forbes.com/sites/quora/2018/05/03/research-shows-bad-relationships-can-also-mean-bad-health/?sh=352b77ef1d5e

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *